Blogi

Home » Blogi

RSS Pöperöproffan blogi

  • Stressimittarit testissä 24.1.2021
    Osa työtäni on kehittää yksilöllisen tilannetunnistuksen ja adaptiivisen elintapavalmennuksen mahdollistavaa alustaa nimeltä AistiHealth (voi testata linkistä sen kyselypohjaista yksilöpalautetta joka jo tutkitusti motivoi muutosta, sillä on myös organisaatioanalyysin ja valmentajaohjauksen taso), johon liittyy erilaisten hyvinvointitietojen yhteispeli. Sen lisäksi käytännön asiakas- ja valmennustyön vuoksi pitää tietysti pysyä kärryllä vimpaimista, appseista ja ekosysteemeistä joita tähän tarkoitukseen voidaan […]
  • Hanskat tiskiin efekti 13.4.2020
    Elintapa-asioissa aika monen asian voi tiivistää ajatukseen "pienillä asioilla ei ole juurikaan väliä ja isot asiat ratkaisevat". Hanskat tiskiin -efekti on siitä ikävä, että se muuttaa pienen ongelman isoksi - tai useamminkin tekee ongelmattomasta asiasta ongelman. Ajatuksen voimalla. Sellaisia ajatuksia kannattaa opetella tunnistamaan ja kehittämään. "Hanskat tiskiin" efekti tarkoittaa tietty sitä, kun kokee epäonnistuneensa jonkin […]
  • Lautasen syöminen aina tyhjäksi - huono idea 19.12.2018
    Monilla ihmisillä on syömisessään ajatus, että lautanen olisi hyvä syödä tyhjäksi. Tämä tulee varsin selvästi esiin kun asiakastyössäni käyn varsin tarkasti läpi miksi monenlaiset asiat syömisessä tapahtuvat ja yksi pohdittavista asioista on kyky kuunnella kehoa ja sen sisällä mm. se lopetetaanko syöminen silloin kun se sopivaalta kehon tai kylläisyyden kannalta tuntuu. Aika usein ei lopeteta, […]
  • Urheilijan rasva% seuranta ja suorituskyvyn optimointi - mitä huipulla ja mitä kasvaessa 22.11.2018
    Rasva% seuraaminen urheilijoilla ja urheilijan suorituskyky vs. terveys. Tästä nyt puhutaan. Tausta Olen ollut yli 20 vuotta suomalaisen urheiluravitsemuksen lähellä, pitkän ajan siitä aivan ytimessä mm. Olympiakomitean lääketieteellisessä asiantuntijaryhmässä. "Kaikki" lajit ja lajikulttuurit ovat tänä aikana tulleet erittäin tutuiksi, ravitsemukselline haasteineen. Eli ihan käytännön ravitsemustyö on tuttua, mutta mukana on myös vahva tutkimusote ja mm. […]
  • Ruuan palkintoarvo 14.9.2018
    Ruuan palkintoarvo on monelle tuntematon käsite, mutta se on hyvin konkreettisesti läsnä työssäni. Ja oikeastaan tuttu teillekin, kunhan olen ilmiön hahmottanut. Ruuan palkintoarvolla on hieman erilaisia määritelmiä mutta yksinkertaisesti sanottuna se tarkoittaa kuinka paljon jollakin hetkellä ruokaa haluaa.  Fysiologisemmin kyse on pitkälti dopamiinivälitteisestä palkitsevuus/motivaatioreaktiosta vaikkei mikään asia kehossa nyt ihan niin yksinkertainen ole. Palkintoarvon taustalla on […]
  • Pätkäpaastoilu ja kalorivajeen periodisointi 13.9.2018
    Olen tainnut vuosia luvata kirjoittaa jotakin pätkäpaastoilusta, mutta nyt kun silmiin osui uusi meta-analyysi (tutkimuskatsaus) aihepiirin tutkimuksista niin päätin tarttua tähän. Meta-analyysissä todettiin, ettei pätkäpaastoilusta näytä olevan selkeää hyötyä ja mahdollisesti jopa haittaa lisääntyneen rasvattoman kudoksen hävikin vuoksi. Meta-analyysit ovat välillä vähän kinkkisiä ja en usko asian ihan näin suoraviivainen olevan, joten ajattelin muutaman sanan […]
  • Verkkovalmennuksista - kokemuksia ja ajatuksia 1.9.2018
    Minulla loppui äskettäin ensimmäinen oma verkkovalmennukseni ja ajattelin jakaa ajatuksia tästä aiheesta. Valmennuksen nimi oli "Tunne nälkäsi - tuloksia intuitiivisella syömisellä" ja uusi valmennus lähtee liikkeelle eri nimellä "Jäähyväiset jojoilulle" mutta samansisältöisenä 17.9 2018. Valmennuksen kohderyhmää olivat siis ihmiset, jotka ovat monella tapaa yrittäneet saada painoansa hallintaan siinä onnistumatta. Tämä aihe motivoi minua, koska se […]
  • Hyvä ateriarytmi - Suomi, Espanja ja maailma 8.4.2018
    Olen monesti korostanut kuinka merkittävässä roolissa hyvä ateriarytmi on syömisessä ja mitä hyvä ateriarytmi kaikessa yksilöllisyydessään on. Lyhyesti sanottuna hyvä ateriarytmi ei todellakaan ole mitään ihmisten luulemaa 3 tunnin välein syömistä vaan se voi olla monenlaista, mutta jos oikein hyvin haluaa jaksaa niin yhteisenä nimittäjänä useimmille on reilu syöminen alkupäivän aikana. Viimeksi näitä teemoja nostin […]
  • Intuitiivinen syöminen - se oli sinulla mutta onko yhä? 10.1.2018
    Intuitiivinen syöminen on trendinä tulossa - näin ainakin jos on erilaisia trendilistauksia ja -veikkailuja uskominen. Vihdoinkin sillä mistään uudesta asiastahan ei ole oikeastaan kyse ja itsekin näytän tuollakin termillä syömisestä puhuneen jo yli kymmenen vuotta sitten. Käytännössä olen intuitiivista syömisohjausta tehnyt ja omaa näkemystäni kehitellyt pitkään sekä tutkimuspuolellakin nykyisin Suomessa käytössä oleva IES-2 (Intuitive Eating […]
  • Pysyvän laihtumisen onnistumisprosentti 28.9.2017
    Törmään jatkuvasti väitteeseen "vain 5 % laihduttajista onnistuu laihtumaan pysyvästi". Väite on tavallaan tottakin, mutta sitä käytetään välillä kuin jotakin luonnonvakiota - ihan kuin lukema ei muuttuisi vaikka mitä tehtäisiin. Ja näinhän ei tietysti ole ja on syytä lyhyesti selvittää asiaa. Kuinka moni onnistuu pysyvässä laihtumisessa? Suomalaisesta tutkimusnäytöstä tosiaankin löytyy tutkimustulos, jossa vain 6 % […]

www.patrikborg.fi